Pražiareň Caffé ORO
FIDELIS SLOVAKIA s.r.o.
V. P. Tótha 1081/17
960 01 Zvolen
0907 807 963
0905 303 528
info@caffeoro.sk

 

O káve

Slovo káva pochádza z arabského slova "qahwah", v preklade predstavujúcom označenie pre silu a vitalitu.

Kolískou kávy je východoafrická Etiópia a jej provincia Kaffa. Tamojší domorodí obyvatelia poznali už odpradávna nevšedné účinky kávových zŕn a žuvali ich pre povzbudenie tela a mysle. Prvé doposiaľ zdokumentované písomné zmienky o nápoji s výnimočnými účinkami, pripravovanom z kávových zŕn, sa datujú do obdobia okolo roku 900 b.c. a sú opradené celým radom mýtov a legiend.

Ale až na prelome 15. a 16. storočia sa ako komodita začala v širšom meradle pestovať a postupne exportovať do celého sveta z územia Arábie / dnešného Jemenu/. Arabi tajomstvo menom káva poznali už oveľa skôr no úspešne sa im ho pred svetom darilo tajiť. Až vojenská výprava v roku 1517 dostala kávu postupne cez Egypt do Carihradu a odtiaľ postupne aj do ďalších európskych krajín. Medzi jej najhorlivejších šíriteľov patrili nepochybne Holanďania, zakladajúci kávové plantáže v Ázii / ostrov Cejlón /, Indii a na Jáve. Francúzi kávu naopak previezli postupne cez Atlantik do Mexika, Brazílie a neskôr i Austrálie. A práve krajiny Južnej Ameriky sa neskôr v produkcii a spracovaní stali svetovými veľmocami.

Svoju charakteristickú farbu a arómu káva získava a rozvíja počas procesu jej praženia. Zelené bobule
sa pražia spravidla pri teplotách 180 až 250°C počas 12-tich až 20-tich minút. Pre dosiahnutie rovnomerného praženia je vo všetkých troch fázach / svetlé, stredné, tmavé / nevyhnutné udržať kávové zrná v neustálom pohybe. Pražené zrná sú nakoniec zvlhčené a chladené vzduchom.

Vybrané druhy kávy

Coffea Arabica Kávovník Arabica

Ker, dorastajúci do výšky 3 metrov, vyžaduje stálu a miernejšiu klímu s teplotami od 17 do 22°C. Pestuje sa preto v nadmorských výškach od 1000 do 1800m. Kvitne a dozrieva v rovnakom čase. Plody na kroch dozrievajú po 3 až 4 rokoch od vysadenia, majú vajcovitý tvar, sú drsné a ploché. Každý plod obsahuje 2 sploštené semená. Občas sa vyvinie len jedno zrno guľovitého tvaru, nazývané tiež perlové. Úroda sa zberá 2 až 3x do roka prevažne ručne. Arabská káva v porovnaní s Robustou vyniká výraznejšou arómou, menšou horkosťou a obsahuje menšie množstvo kofeínu (1,1 až 1,7 %).

Coffea Robusta Canephora Kávovník Robusta

Ker či strom, dosahujúci výšku až 12m. Pestuje sa v oblastiach s nadm. výškou do 900m a priemernými teplotami okolo 30°C. V porovnaní s Arabicou je odolnejšia voči chorobám, menej náročná na kvalitu pôdy no citlivejšia na teplotné zmeny a chlad. Vznikla krížením káv Arabica a Mauritian a v súčasnosti tvorí asi 25% celosvetovej produkcie kávy. Plody rodí po 2 až 4 rokoch ďalších asi 30 rokov. Semená sú menšie, nižšej kvality, obsahujú 3x viac kofeínu (2 až 4,5%) a menej kyselín, zabraňujúcich tvorbe kvalitnej peny. Majú tmavšiu farbu, chuť zemitejšiu, drsnejšiu, menej aromatickú. Farba plodov sa v priebehu zretia mení od pôvodnej zelenej cez žltú, tmavú červenú, až fialovú - optimálnu farbu, svedčiacu o zrelosti. Než plody dozrú na červené, tzv. kávové „čerešne", trvá to celých 9 mesiacov. Zberajú sa ako ručne, tak strojovo. Pre horšiu kvalitu semien sa tento druh kávy používa hlavne do zmesí. Semená kávovníkových kríkov sa nachádzajú v plodoch kávovníku, čo sú kôstkovice s kožovitou šupkou a šťavnatou sladkastou dužinou. Tá obsahuje dve chrupkovité kôstky - - každú s jedným tvrdým semenom.

Kameroun

V hornatých častiach krajiny, v sopečnej pôde, bohatej na živiny sa v malých farmách miestnych pestovateľov najlepšie darí káve menom Kamerun. Je to káva plnej, zemitej chuti, s príznačnou silou a dobre zaguľateným povrchom.

India Plantation Baba Budan

India má dlhú a širokú kultúru pestovania kávy. Káva z regiónu Baba Budan je považovaná za jednu z najlepších káv na svete. Moslimský pustovník Baba Budan vraj kedysi okolo roku 1600n.l. priniesol z Jemenu 7 zŕn a zasadil ich vo vznešených kopcoch, pomenovaných neskôr na jeho počesť. Krásne vyvážená jemná káva s hodvábne mäkkým telom. Rustikálne sladká vôňa čerstvo upečeného orechového chleba je skôr pikantná. V prvom dúšku sa snúbi chuť ryže Basmati s trochou jačmenného sladu a melasy. Na konci, ako káva chladne, sa vynárajú jemne horkasté tóny bylinkového čaju. Čím sú zrná tmavšie, tým je chuť sladšia.

Honduras SAG Marcala

Z malých pestovateľských fariem v západnej oblasti Marcala a nadmorskej výšky v cca. 1500m pochádzajú jedny z najlepších kávových bobov na svete. Charakteristickými znakmi pre tamojšie odrody sú plné telo, nevšedná no kráľovská a ľahko ovocná chuť, pripomínajúca višne, rozvíjajúca sa do presvedčivej krémovitosti.

Cuba Altura Lavado

Káva pôvodom z kubánskeho pohoria Sierra Maestra v provincii Guantanamo. Kuba patrí medzi producentov tých najlepších káv, ale na export je vyčlenené len veľmi nízke percento dopestovanej produkcie, čo ju navyše robí aj pomerne vzácnou. Káva sa vyznačuje silným telom, temnou a intenzívnou chuťou s tónmi kakaa a karamelu, ktoré pridaním mlieka ešte zintenzívnejú, a s dochuťou tabaku.

Colombia Supremo 18++

Prvé kávovníky priniesol do Kolumbie / 2. najväčšieho producenta kávy na svete / z Malých Antíl cez Venezuelu istý duchovný. Svoju jedinečnú chuť a arómu získava káva z týchto oblastí vďaka vulkanickému charakteru podložia pohoria Ánd, na ktorých sa pestuje až v 3 rôznych klimatických pásmach. To má zásadný vplyv na rozdielnu dobu jej zrenia a umožňuje tak zber takmer celoročne. Kolumbijské kávy majú stabilne výbornú kvalitu a chuť, veľmi silnú arómu a sú všeobecne považované za gurmánske. Zrno je veľké, jemné a uhladené. Nápoj vonia po ovocí s veľmi bohatou, smotanovou chuťou, decentnou kyslosťou a plným guľatým telom. Často krát býva miestna káva označovaná tiež prívlastkom zamatová / môže sa piť v akomkoľvek dennom čase. Predovšetkým tu však nájdeme čistý profil s jasnou ovocnou chuťou, miestami pripomínajúcou bergamot a pomaranč.

Jamaica Blue Mountain Coffee

Začiatkom 18. storočia poslal francúzsky kráľ Ľudovít XIV. štyri mladé kávovníky na ostrov Martinik. Mladý dôstojník, zodpovedný za tento vzácny náklad, vraj počas plavby dôsledkom nedostatku vlahy polieval rastliny vlastným prídelom pitnej vody. Náročnú cestu prežil však len jeden krík. Podarilo sa ho však zachrániť a vďaka vhodným ostrovným klimatickým podmienkam aj rozmnožiť. O niekoľko rokov neskôr sa tak Karibik mohol pochváliť prvými kávovými plantážami. Na Jamajku nechal vtedajší guvernér kávovníky doviesť v roku 1728. Pestuje sa tu len káva odrody Arabica a delí sa do 3. základných skupín podľa oblasti a nad. výšky plantáže. Jamaica Blue Mountains Coffee je z nich najznámejšia, najkvalitnejšia ale aj najdrahšia. Pestuje sa len v oblasti pohoria Blue Mountains s nadmorskou výškou od 914 do 1676m. Blue Mountains patrí k najvyšším a najkrajším pohoriam Karibiku a káve poskytuje v ideálnych dávkach kvalitnú pôdu, príjemné letné aj zimné teploty a vďaka častým dažďom aj dostatok vlahy. Oblačnosť a opar, ktoré sa nad horami držia skoro nepretržite, chránia kávovníky pred silným tropickým slnkom. Aká teda je slávna Blue Mountain Coffee? Najlepšie ju opíšu slová jemná a príjemná - týka sa to nielen chuti a vône, ale aj obsahu kofeínu, ktorý je nižší, ako u iných odrôd.

Pražiareň Caffé ORO založil v roku 1993 nadšenec a obdivovateľ kvalitnej kávy pán Ivan Mišutka. Malý rodinný podnik, na ktorý sa spoločnosť už od svojho vzniku profilovala, praží a dodáva prvotriednu kávu svojim spokojným zákazníkom nepretržite už viac ako 15 rokov. Tajomstvom úspechu je mimoriadna kvalita, starostlivosť a nadšenie, s akým pre túto značku pracujú všetci jej zamestnanci.

Kvalita dobrej kávy vždy začína výberom tých najlepších zŕn. Osobne, s dôrazom na špecifiká jednotlivých druhov, ich vyberáme priamo v skladoch v talianskom Terste, kam sa loďou dopravuje to najlepšie z kávy z celého sveta. Ďalším, nemenej významným krokom je tvorba dokonalej zmesi s vyváženou chuťou a unikátnou arómou. Jej zloženie a konečná podoba sú bez výnimky konzultované a tvorené spolu s odborníkmi talianskej spoločnosti Sandalj Trading Company s.p.a., ktorej dlhoročné skúsenosti v tejto oblasti sú neoceniteľné.